Ventoy Forums
Issue: ventoy-1.0.74, SystemRescue 9.02 64Bit - Printable Version

+- Ventoy Forums (https://forums.ventoy.net)
+-- Forum: Ventoy Plugin (https://forums.ventoy.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ventoy Plugin Forum (https://forums.ventoy.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Thread: Issue: ventoy-1.0.74, SystemRescue 9.02 64Bit (/showthread.php?tid=2073)



Issue: ventoy-1.0.74, SystemRescue 9.02 64Bit - 2Torr - 05-16-2022

A problem that was solved in Ventoy v1.0.67 (https://forums.ventoy.net/showthread.php?tid=1967&highlight=SystemRescue)
seems to be back in Ventoy v1.0.74, even in the latest CI #776.

I'm unable to boot System Rescue v9.02 64-bit ISO image in secureboot mode from a clean Ventoy USB drive with no plugins. (ISO is located in root folder)
When I select the "systemrescue-9.02-amd64.iso" file from the Ventoy menu, I get the Grub 2 menu:
Please see attached "Grub 2.06 Menu" image.

Then I select option, "Boot SystemRescue using the default options".
The screen clears and displays the message in the attached "DefaultOptions_Response" image:
"error: shim_lock protocol not found.
Press any key to continue..."

Also, if I select "Power Off" option in Grub menu, I get this message:
"error: verification requested but nobody cares: /boot/grub/x86_64-efi/halt.mod.
Press any key to continue..."
(please see attached "PowerOff Msg" image)

If I use the Ctrl-I mode before selecting the "systemrescue-9.02-amd64.iso" file from the Ventoy menu,
I get the message in the attached "CompatMode_CTRL-I" image.

This issue may be related to a problem that was recently corrected in Super-UEFIinSecureBoot-Disk.
Please see latest post in "Secureboot : Grub error "shim_lock protocol not found" reported issue found here:
https://forums.ventoy.net/showthread.php?tid=2033

Thanks!


RE: Issue: ventoy-1.0.74, SystemRescue 9.02 64Bit - Steve2926 - 05-18-2022

So does SystemRescue 9.01 still work?


RE: Issue: ventoy-1.0.74, SystemRescue 9.02 64Bit - 2Torr - 06-01-2022

(05-18-2022, 10:26 AM)Steve2926 Wrote: So does SystemRescue 9.01 still work?


I believe I figured out how to workaround this issue.
It turns out that I needed to enable a Ventoy option using VentoyPlugson app:

Under Global Control Plugin:
VTOY_LINUX_REMOUNT: changed to 1 (from default 0)

After I did that, I'm now able to boot Ventoy USB memory stick and run systemrescue images!
I just tested with systemrescue 9.03, 9.02, and 9.01 images, and all of them are working now.